Week 43. Tranquilo

Tranquilo betekent ‘rustig’ of ‘kalm’. Het wordt veel gebruikt als je een zorg met iemand deelt en hij of zij wil duidelijk maken dat alles in orde komt. Een typisch voorbeeld van onze eerste vakantiemaand in de provincie van Guanacaste : ‘Hé, R. Er komt geen water meer uit de kraan!’. R : ‘Tranquilo, ik kom eraan!’ en dan sprong hij meteen op de fiets. En dan werd het probleem ook opgelost. Soms meteen. Soms uiteindelijk.

Maar tranquilo, of tranquila als het subject vrouwelijk is, betekent dus ook gewoon rustig of kalm en dat beschrijft onze afgelopen week. We werkten een paar uur per dag in La Ceiba en de rest van de dag deden we andere dingen. Iets met internet of projecten waar we mee bezig zijn. Of een boek lezen. Of slapen.

Veel slapen. Lange nachten en dan ‘s middags alsnog een siësta. Afgelopen maandag lagen we om kwart over zes in bed. Kwart over zes, 18.15. De laatste keer dat ik zo vroeg in bed lag was 45 jaar geleden geloof ik. En om half zeven viel het boek, pardon, de kindle uit mijn slapende handen. Om twee uur ‘s morgens werd ik wakker, min of meer uitgeslapen. Opstaan, lezen en om vier uur weer naar bed. Om half zes sliep ik dwars door de wekker heen. Cristina had een vergelijkbare nacht.

Afgelopen week was helaas geen strandweer. Teveel regen vanwege een orkaan die wat noordelijker over centraal Amerika trok. In Costa Rica viel de schade mee, maar in Guatemala zijn doden gevallen vanwege overstromingen. De laatste twee dagen gaat het weer de goede kant op.

Sunset from Zancudo beach

Ik had het vorige week moeten vermelden, maar anderhalve week geleden moesten we van het ene huis naar het andere verhuizen. Iemand anders had ons huis al heel lang geleden voor een paar dagen geboekt. We wisten het voor we naar La Ceiba verhuisden. Het andere huis heet Ilan Ilan, en is wat kleiner en minder gunstig gelegen.

Heeeeel goed nieuws voor (bijna) de hele wereld, en voor het geval je het nog niet wist: de schreeuwende leugenaar met teveel ego en gebrek aan verstand heeft de verkiezingen in de Verenigde Staten verloren. Wat mij wel nog steeds bezorgt is dat zo’n 70 miljoen amerikanen wel op hem gestemd hebben.
Ander heeeeel goed nieuws voor de hele wereld : BioNTech en Pfizer hebben een zeer succesvolle test van hun Corona vaccin bekend gemaakt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze wijselijk een paar weken gewacht hebben met het publiceren van dat nieuws tot net ná de verkiezingen.
Anyways, er gingen twee grote zuchten van verlichting door ons heen. Tranquilo. We moeten Trump nog een paar maanden dulden en het vaccin is nog niet op de markt natuurlijk maar nu kan de wereld hopelijk binnenkort weer verder met andere veel belangrijker dingen. En ik bedoel niet Brexit.

Matilda is vrijwel altijd tranquila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.