Week 12. Een week zonder titel

This post in Google translate English

Este post en español de Google

Er valt wel wat te vertellen over de afgelopen week, maar ik vind het moeilijk om er een thema of een titel aan te geven.

Het weer. Altijd een dankbaar onderwerp in Nederland. In Costa Rica niet zo, maar nu even wel. April is de warmste maand van het jaar in Costa Rica en dat merken we. De dagen worden hier net wat warmer en de nachten ook. De afgelopen week had ik de dunne slaapzak meestal niet nodig. Wat ook langzamerhand verandert is de hoeveelheid regen. Toen we aankwamen, een maand geleden, hadden we een stevige bui maar daarna bleef het twee weken droog. Vervolgens begon het langzaamaan steeds vaker te regenen. Nu misschien eens per twee dagen een bui of iets meer. Kijk bijvoorbeeld naar de video van deze blogpost.

Het vrijwilligerswerk vordert gestaag. Cristina is nu bezig met het ontwerp van een survey voor de vissers in de omgeving en ik heb mijn database zover af dat de eerste test-data gegenereerd kon worden.

De leiding van Osa Conservation heeft besloten de lockdown met een maand en mogelijk twee maanden te verlengen. Niet leuk, maar niets aan te doen. Het Jaguar Rescue Center waar we hierna naartoe hadden gewild is ook dicht tot en met eind juni. Mogelijk blijven ze ook daarna dicht maar dat besluiten ze pas eind juni. Het betekent voor onse dat de planning van het jaar wellicht helemaal op de schop gaat, of niet. Misschien blijven we nog drie maanden hier als we onderdak kunnen vinden en gaan dan de laatste drie maanden naar het Jaguar Rescue Center. Misschien vinden we nog een derde organisatie die wel weer open gaat per 1 juli als de andere twee dat niet doen. We zien wel.

Er is wel goed nieuws over de Coronavirusuitbraak (3x woordwaarde) in Costa Rica. De trend is namelijk dalend geweest de afgelopen dagen. Van ongeveer dertig nieuwe gevallen naar plotseling 13 afgelopen maandag en 16 vandaag. En nog steeds in fase drie. Dus met een beetje geluk gaan winkels, restaurants, parken en stranden eind deze maand weer open. Deze en volgende week wordt het overigens alleen maar stiller op de weg. Mochten we voorheen nog overal naartoe met de auto, nu ligt dat aan banden, afhankelijk van het laatste cijfer van je nummerplaat. Wij mogen morgen nog boodschappen doen maar daarna tot en met dinsdag mogen we helemaal niet rijden. De regering wil de paasdrukte graag vermijden zoals je snapt. Ik snap dat wel in ieder geval. Gisteren mochten we een dag ‘overal’ naartoe rijden en hebben we een uitstapje naar de Tigre gemaakt.

Uitzicht op Corcovado park.

Rio Tigre is een rivier die vanuit Corcovado park naar de Golfo Dulce stroomt. Er loopt een gravel weg min of meer parallel aan de rivier tot aan de rand van het park. Er is daar een nederzettinkje met een handvol lege hotels en AirBnb’s en een officiële ingang, toepasselijk El Tigre genaamd, van het park. Het park is dicht natuurlijk, maar we vermoedden dat we langs de weg ook wel wat natuur konden zien en wat vogels konden spotten. En inderdaad. Veel Tucans en een stuk of wat vogels die we elders al gezien hadden, maar ook vier nieuwe. In het Engels : Greater Yellowlegs (de grote geelbeen??), Groove-billed Ani (gegroevd-snavelige Ani?; een grote, helemaal zwarte vogel met een lichte knobbel op zijn/haar snavel), een Stripe-Throated Hermit (een neefje van de Long-Billed Hermit), en een Gray-capped Flycatcher (grijs-gekapte vliegenvanger?).

We vermoeden dat de weg normaliter vrij vol met touristen is, maar wij waren gisteren de enige twee. Een wel zeer vriendelijke Tico die ons een paar keer voorbij reed op zijn paard (paarden hebben geen nummerbord…), beaamde dat we de laatste twee Gringo’s (buitenlanders) zijn en zei dat hij bang was dat het gebrek aan touristen nog heel lang kon duren. Hij biedt paardrij-tochten aan, maar nu bracht hij zijn paarden van hun touristenlocatie naar zijn boerderij. Ik hoop dat hij het geluk heeft dat hij ze snel weer terug kan brengen.

Fijn Pasen!

O ja, voor ik het vergeet. Zoals je wellicht gemerkt hebt, schrijft Cristina wekelijks in het Spaans, maar nu is zij er ook toe over gegaan om er links naar Google translate aan toe te voegen. Dus houdt ze in de gaten, te beginnen bij deze


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.